Şehzade İskender (Yahya) Kimdir?

Şehzade İskender 12. Osmanlı Padişahı III. Murad Han’ın oğludur. 1585 yılında Valide Safiye Sultan’dan doğmuştur. Ağabeyi III. Mehmet tahta çıkınca tüm erkek biraderlerini öldürtünce ileride benzer bir kader paylaşmaması için validesi tarafından saraydan kaçırılmıştır. Bugünkü Makendonya toprakları üzerinde bir manastıra bırakılmış ve Hristiyan olarak vaftiz edilmiştir. 

Şehzade İskender’in ilk adı Yahya’dır. Osmanlı topraklarına geri döndüğünde İskender adını kullanmıştır.

Abisinin III. Mehmet’in 1603 yılında vefat etmesinin ardından kendisinden küçük yeğeni I. Ahmet tahta çıkar. Hayatta yaşayan en büyük şehzade olan İskender tahtın kendi hakkı olduğunu iddia ederek hayatını Osmanlı Devleti’nin tahtına geçebilmek amacına adayacaktır. 

Taht Kavgası


1603 senesinden sonra Avrupa’da sürekli kendi davasına destekler arayan Şehzade Yahya Floransa, Roma, Madrid, Krakov, Prag ve Antwerp başta olmak üzere bir çok şehri ve ülkeyi gezer. 1614-1617 seneleri içinde Sırp Ortodoks Kilisesiyle birlikte Şar Dağlarında ve Nobırda çeşitli ayaklanma girişimlerine karışmış, sipahi ve yeniçeri kılığında yolculuk etmiştir. Bu dönemden sonra Kazakların desteği ile meydana getirdiği donanmayla İstanbul’a saldırsa da başarı sağlayamayacaktır. Sonraki dönemlerde çeşitli Avrupa saraylarında destek arama girişimlerini sürdürür. 1643 yılında Nobırda’ya döner. 1649 yılında Karadağ’da çatışmaların arasında hastalanarak vefat eder.

loading...


şehzade İskender sultan Ahmet kösem sultan şehzade İskender yeniçeri kimdir nedir tarih Osmanlı tarih

3 yorum

Yorum Gönder