Dündar Bey Kimdir?

Dündar Bey, Kayı Boyu aşiret reisi Süleyman Şah'ın en küçük oğludur. Ertuğrul Gazi'nin kardeşi ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin amcasıdır.

Dündar Bey'in ağabeyleri Gündoğdu ve Sungurtekin orta asyadaki topraklara geri göç edince küçük ağabeyi Ertuğrul ile birlikte Söğüt'e göç ederler. Dündar Bey hakkında çok az tarihi bilgiler vardır. Bu tarihi bilgilerden en önemlisi ve en çok göze batanı şüphesiz Ertuğrul Gazi'nin ölümünden sonra beyliği kimin üstleneceği kavgasıdır.

Dündar Bey'in küçük ağabeyi Ertuğrul Gazi 1281 yılında 90 yaşındayken vefat edince beyin kim olacağı konusunda kavgalar çıkmıştır. Birçok tarihçiye göre Osman Gazi babasının vefatından sonra beyliği kimin alacağı konusunda barışçıl olmamış ve beyliği almak için yakınları ile ''taht mücadelesi'' ne girmiştir. Bu mücadelelerin kiminle yaptığı ve nasıl yaptığı tartışmalıdır ve farklı rivayetler vardır.

Bu anlatımları en çok desteklenen görüşe göre, Osman Gazi amcası Dündar Gazi ile beylik mücadelesi vermiştir. Bu anlatıma göre Kayı boyu aşiretinin yiğit gençleri Osman Gazi'yi desteklerken boyun ileri gelenler Dündar Bey'i desteklemiştir. Fakat çatışma sonunda Osman Gazi galip gelmiş ve kefereye karşı yapılan akınlara karşı çıktığı bahanesi verilerek yaşlı olan Dündar Bey'i bir ok atışı ile öldürmüştür.

Bir başka güçlü rivayete göre Dündar Bey bir fetih veya akın sırasında kafirler tarafından şehit edilmiştir.

ERTUĞRUL GAZİ'NİN 2. OĞLU SAVCI BEY KİMDİR? ▬► SAVCI BEY KİMDİR


loading...

Yorum Gönder