Genç Osman’ın (II. Osman) Öldürülmesi Olayı

Sultan Osman, Osmanlı Devleti’ndeki en bahtsız padişahlar arasında bilinir. Sultan Ahmet’in en büyük oğlu olan II. Osman yapmayı planladığı yenilik hareketlerinden mütevellit ayaklanan yeniçeriler tarafından önce zindana kapatılıp daha sonra Yedikule zindanlarında öldürülmüştür.


Sultan Osman’ın yenilikler yapma fikri Lehistan seferindeki başarısızlık ve askerlerin gayretsizliği sebep oldu.

Lehistan Seferi


Osmanlı Devleti ile Lehistan arasında sulh ve dostluk mevcuttu. Dinyester ırmağı iki devlet arasında bir sınır oluşturuyordu. Osmanlı-Avusturya savaşlarında Lehistan ile ilişkiler gerginleşmiş olsa da barış bozulmamıştı. Ancak askeri birliklerinin geçimini Lehistan üzerinyaptığı akınlar ile sağlayan Kırım Hanı, barışa aykırı şekilde hareket ediyordu. Bunu yanında Lehliler Boğdan işlerine müdahale ettiği gibi, Boğdan’a ait Hotin kalesini de işgal etmişti (1607). Ayrıca Erdel ve Eflak’ın da iç işlerine müdahaleden geri kalmıyorlardı. Bu olaylar üzerine Genç Osman, şahsına yapılan muhalefetlere rağmen Lehistan’a karşı sefer kararı verdi. Bu sırada Özi Beylerbeyi olan İskender Paşa komutasındaki birlikler, Prut kıyısında olan Yaş’ta, Lehlileri bozguna uğratmayı başarmıştı. (20 Eylül 1620).

Sultan Osman, 1621 senesinin Nisan ayında Lehistan Seferine çıktı. Lehistan daha büyük ve yeni bir ordu meydana getirmeye çalışıyordu. Avusturya’dan yardımcı destek alarak ordularına takviye birliklerle geliştirdiler. Osmanlı Ordusu 2 Eylül 1621’de Hotin’in önlerine geldi. Kale kuşatılmaya başlandı ve Hotin kalesi önünde yapılan meydan muharebesinde, düşman siperlerinin ele geçirememesi, askerlerin heyecanını ve şevkini oldukça yıprattı. Yeniçerilerin de kendilerini tam anlamda savaşa vermemeleri, bu savaşın kesin bir sonuç ile neticelenmemesine yol açtı. Lehistan elçileri savaşa kendilerinin neden olduklarını bildirmesi üstüne Hotin Antlaşması yapılarak sefere son verildi. Antlaşmaya göre Osmanlılar ve Lehler birbirlerinin topraklarına saldırmayacak Lehistan eskisi gibi Kırım Hanlığı’na 40.000 düka altın verecekti.

Yenilik Harekatı


Genç Osman, Lehistan seferinin başarısızlığının sebebi olarak askerlerin gayretsiz olmalarını görüyordu. Askeri alanda yenilikler yapma fikri böylece daha da gelişti. İşe Kapıkulu Ocakları ile başlandı. Yaptırdığı sayım ile askerlerin sayısının maaş defterinde kayıtlı olan kişi sayısından az olduğunu anlayınca fazla para vermeyi kesti. Bu durum da, daha önceden fazla gelen paraları kendi cebine atan zabitlerin, Sultan Osman’a düşman olmalarına yol açmış oldu.
Sultan Osman’ın, Erzurum, Halep, Mısır ve Şam Beylerbeylerine asker yazdırmak için gizli bir şekilde irade gönderdiğinin sarayda adamları olan yeniçeriler tarafından öğrenilmesi, bardağı taşıran son damla olmuş oldu. Sultan Osman askerler toplamak için Anadolu’ya bizatihi kendisi gitmek istiyordu. Bu arada İstanbul’a, Dürzi lider Maanoğlu Fahreddin’in Lübnan’da bir isyan çıkarmış olduğu haberi geldi. Sultan Osman bunu fırsat olarak, isyanı bastırmak için Anadolu’ya gideceğini söyledi. Fakat sadrazam Dilaver Paşa ve Şeyhülislam Hocasadettinzade Mehmet Esat Efendi, koskoca sultanın küçük bir isyan için Anadolu’ya gitmesine gerek olmadığını belirterek, Sultan Osman’ın Anadolu’ya geçmesini engellemek istediler. Başka bir çaresi bulunmayan Genç Osman, hacca gideceğini ilan etti. Daha evvel hiçbir padişah hacca gidememişti. Sadrazam Dilaver Paşa ve Şeyhülislam Es’ad Efendi çok uğraştılarsa da Genç Osman fikrinde kararlı idi. Padişahın geçeceği güzergah üzerinde bulunan vilayetlerin beylerbeylerine haber gönderildi ve hazırlık yapmaları istendi. Gen Osman’ın yanında 500 kadar yeniçeri ve sipahi olacak, geri kalan asker İstanbul’un korunması amacıyla İstanbul’da kalacaktı. Sadrazam, nişancı, defterdar, rikab ümerası, gedikliler, 40 divan katibi, 40 müteferrikanın da hac kafilesinde yer alması planlandı.

Genç Osman’ın Öldürülmesi


Padişah otağının Üsküdar’a kurulacağı günden bir gün evvel, yeniçeriler Süleymaniye’de toplandı. Ayaklanan yeniçeriler saraya girip birkaç devlet adamlarını öldürdü. Yeniçeri ve sipahileri ikna etmek isteyen Genç Osman, yeniçeri ağalarını merhamete getirmeye çalıştı. Fakat bunda başarılı olamadı. Sultan Osman’ın yerine amcası Sultan I. Mustafa ikince kez padişah ilan edildi. İsyancılar o sıralar Sultan Osman’ın öldürülmesini düşünmüyorlardı. Fakat isyanın elebaşı ağalar padişahın Yedikule zindanlarına götürüp orada öldürülmesini istedi.

Sultan Osman’ın naaşı, ertesi gün Sultan Ahmet Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Sultan Ahmet’te bulunan babası Sultan Ahmet’in türbesine defnedildi. Sultan Osman’ın katledilmesi Anadolu’da bazı isyanların çıkmasına neden oldu.

Sultan Genç Osman isyancıların elebaşlarına ölmeden ‘’Bilmezlik ile size cefa ettim ise affeyleyin, siz etmeyin, dün sabah padişahı cihan idim, şimdi üryan kaldım; merhamet edip halimden ibret alın; dünya size dahi kalmaz; hangi padişahın kulları padişahlarına bu ihaneti ettiler.’’ diye söylediyse de sözlerine kimse kulak asmadı.

genç osman öldümü öldürülmesi nasıl öldü Ahmet oğlu genç osman ölümü nasıl gerçekleşti? yeniçeri isyanı ve yeniçerilerin genç osmanı öldürmesi II. osman ölümü nasıl gerçekleşti

Yorum Gönder